MANIFEST PER UNA NOVA CULTURA URBANÍSTICA
A CORBERA

Corberencs i corberenques, companys i companyes. Avui és un dia molt important. Assistim al naixement d'una nova cultura urbanística i a la defunció d'una manera anacrònica d'entendre el creixement i el desenvolupament d'un municipi. I no es tracta d'un municipi qualsevol, sinó d'un que és posat com a exemple del que és un urbanisme descontrolat i irracional. Així és: en els fòrums i cursos de gestió territorial, Corbera de Llobregat té el trist honor de ser conegut per allò que avui en dia hom anomena dispersió: un model basat en la urbanització de baixa densitat que encareix enormement els serveis municipals, la mancança dels quals provoca conflictes socials. A Corbera hi manquen uns serveis de qualitat bàsics que tenen tots els municipis: clavegueram, llum, recollida de residus, asfaltatge, aigua sanitària. Les conseqüències de la manca de serveis venen agreujades pels gravíssims problemes ambientals que se'n deriven:


Tot plegat, avalat per 30 anys de comportaments lamentables: propietaris espavilats; promotors sense escrúpols i polítics corruptes, o si més no negligents, que ens han dut a una realitat i una situació actual que es defineix amb un sol mot, ben de moda: insostenible.

I bé, per si no n'hi ha prou, ara i aquí som presents davant d'una obra que corrobora alguns dels esquemes urbanístics que acabem de denunciar: Corbera 2000 podria semblar un projecte assenyat (per cert, on és el cartell obligatori d'urbanització i llicència de l'obra?): una construcció compacta, prop del nucli urbà, amb equipaments… No us en feu il·lusions!, res més lluny de la realitat. Escolteu:
 


De moment, el que està clar és que la promotora té previst un benefici de 12 milions d'Euros. Però, i el municipi, què en traurà? Paga la pena aquesta destrossa? El preu és massa alt!

Davant nostre s'obren un seguit de preguntes per les quals bé caldria una resposta per part dels grups polítics:
 


Han pensat els nostres governants les conseqüències de mobilitat que comportarà? Es preveu que hi visquin unes mil persones! El 10% de la població actual de Corbera! Seran de 500 a mil cotxes més que s'afegiran al caos matinal diari. En aquestes condicions, serà possible trobar una altra alternativa a la variant de La Palma? No podem permetre que tota la destrossa de Corbera impliqui, a més, la destrucció de la Vall de Rafamans!

Molts de vosaltres potser pensareu que ja és tard per protestar pel projecte Corbera 2000. Us volem dir que aquest projecte no és l'únic. N'hi ha més. Per exemple el projecte Can Xavier, una construcció força extensa situada en ple casc urbà, com a continuació del parc de les Palmeres, a sobre mateix d'un camí tradicional de passeig. Una altra és la unitat d'actuació Camp del Moro, per sobre de Sant Cristòfol. No podem ofegar més el poble. Això no pot continuar.

Perquè tot aquest reguitzell de despropòsits és conseqüència d'una planificació urbanística nefasta, (que afavoreix una minoria i ens perjudica a tots i a totes), i d'una desesperant gosadia política que arriba a la temeritat per culpa de no haver tingut en compte les conseqüències a llarg termini dels acords i decisions aprovats pel ple en el seu dia.

Davant de tot això, les entitats, partits i persones sotasignades, encoratgem a tots els presents que creguin que cal que avui, i aquí, neixi una nova cultura urbanística, a signar el present manifest per tal de donar a conèixer a la ciutadania i als polítics que ens representen que una part important de la societat corberenca manifesta el seu rebuig al model urbanístic actual de Corbera i hi diu prou. Exigim la modificació del Pla General per un model basat en una nova cultura urbanística, on el creixement es vegi condicionat pel respecte necessari al nostre entorn i el nostre medi ambient, tan malmès i amenaçat. Un desenvolupament urbanístic sostenible, que es basi en la racionalitat i la implicació ciutadana i on l'objectiu sigui fer de Corbera un municipi habitable i harmònic i no pas enriquir una minoria amb interessos exclusivament econòmics.