La Cara Lletja Del Delta Del Llobregat, No.2


BUTLLETÍ INFORMATIU DEL DELTA DEL LLOBREGAT

Informació actualitzada a 17 d'octubre de 2001.

Aquest butlletí pretén ser un vehicle d'informació sobre l'actualitat de les amenaces que pateix el Delta del Llobregat, confeccionat amb les informacions pròpies així com de la subministrada per part de les persones que tenen interès en la conservació d'aquest indret. Us agraïm moltísim les informacions que ens esteu facilitant en aquests dies tan moguts.

 
 
Desviament riu
 
    Ja ha començat la senyalització del terreny on anirà situada la mota del riu desviat, així com de la nova zona humida. Des de lluny i en terreny elevat es pot contemplar tota la silueta. Les excavadores estan traient arbres, eucaliptus principalment, i algunes palmeres i pins. Les obres van a bon ritme. El més estrany es que al costat de la Masia de Cal Tet, on hi havia una palmera, ara han plantat 3 palmeres més. Aquest es el programa de revegetació?
 
Activitat a Europa
 
Durant la primera setmana d'octubre, la eurodiputada de IU, Laura González, ha presentat una pregunta a la Comissió Europea, en el sentit de que davant les agressions que patirà el Delta del Llobregat, si la Comissió te coneixement del Pla Alternatiu de DEPANA i si s'estan aplicant correctament les Directives d'ocells i d'habitats.


Les institucions i els seus acords
 
A banda del tema del TGV, del que parlem desprès, aquests dies s'ha conegut la signatura de dos convenis que afecten al Delta del Llobregat. Per una part la generalitat ha signat un conveni amb la Comunitat d'usuaris d'Aigües del Delta del Llobregat, amb un pressupost de 15 milions i una vigència en principi de 7 anys, per tal d'actuar conjuntament en el funcionament de les basses de recarrega de l'aqüifer, la ampliació de les mateixes i el segellament dels pous que puguin comportar problemes. Amb aquest acord, la Generalitat s'assegura el control de aquesta Comunitat d'usuaris que fins ara li havia comportat força problemes i es contradiu amb la sentència de mort que s'aplica a l'aqüifer del delta, aprovant el desviament del riu o el soterrament de certs trams del TGV.

El dia 11 va sortir publicat al BOE l'acord signat el 26 de setembre entre el Ministeri de Medi Ambient i la Generalitat per al seguiment mediambiental del conjunt d'infrastructures al Delta del Llobregat. Es crea una comissió mixta per vetllar per l'aplicació dels programes de vigilància ambiental i es convidarà a d'altres organismes oficials a formar part de la Comissió. Lògicament, no es diu res de convidar a les ONG conservacionistes que estem treballant des de fa anys per la conservació del Delta. El que no sabem es com es resoldrà el conflicte de competències entre la Comissió de seguiment del Pla Delta i aquesta de nova creació ja que en molts casos les seves activitats son coincidents.TGV
 
El dia 10 d'octubre es va firmar un pacte entre el Ministeri de Foment i els alcaldes del Baix Llobregat per tal d'establir com passarà el TGV al tram baix de la comarca. Sembla ser que es farà un viaducte per sobre del Parc Agrari i passarà soterrat per L'Hospitalet i part del Prat. Així mateix es destinaran 5000 milions a la regeneració dels marges del Llobregat. En aquest pacte no s'inclou el detall de com entrarà el TGV a l'aeroport ja que forma part d'un altre pacte entre la Generalitat i el Ministeri de Foment. Com sempre treballen separadament i esquarterant el territori segons qui regna a cada lloc. Els milions destinats a regenerar el riu son els que van prometre quan es va construir l'autovia del Baix Llobregat i mai van arribar a gastar-se. Sobre aquest tema un últim comentari: son simptomàtiques les declaracions del Cascos en el sentit de que per guanyar temps es començaran a contractar les obres per aquest tram al mateix temps que es fa l'Estudi d'Impacte Ambiental. Es a dir, descaradament, com en molts altres casos, estan dient que l'estudi d'Impacte Ambiental es un pur tràmit administratiu totalment instrumentalitzat pels seus interessos. DEPANA ens ha recordat mitjançant comunicat de premsa la seva proposta alternativa d'accés del TGV a l'Aeroport per la qual es faria servir un 85% de les línies ferroviàries actuals o ja contemplades, i que l'arribada a l'aeroport sigui per una línia principal i no una secundària. Al mateix temps, DEPANA aposta per la interconnexió entre l'aeroport i el Port ampliat.


Les bones notícies
 
Acabem amb dues bones notícies per treure'ns el mal regust que ens ha quedat. Sembla ser que hi ha una sentència que anul·la l'acord del Ple municipal de Viladecans que aprovava el text refós del Pla especial Remolar-Filipines i que tenia com a objectiu principal la construcció d'un camp de Golf a la ZEPA. Al proper número intentarem ampliar l'informació.

Sentència contra Proteinas y Grasas Gimeno. Al tal Gimeno li han caigut 4 anys de presó, inhabilitació per tres anys i multa de 3,6 milions per contaminar un canal de pluvials a Sant Boi que desembocava a la llacuna del Remolar. Ja al maig de 1999, la Coordinadora salvem el delta del Llobregat va denunciar públicament els abocaments que feia aquesta empresa i ara els tribunals ens han donat la raó. La denúncia la va presentar l'ajuntament del Prat i un pagès de Sant Boi. Suposem que presentaran recurs però de moment se'ls traurà a més d'un les ganes de seguir abocant impunement. En aquest sentit recordar-vos que el proper dia 23 SEO/BirdLife ha sigut convocada per l'Agència catalana de l'Aigua com a part interessada per un abocament incontrolat que estava fent el túnel de rentat de vehicles situat al costat de l'aeroport.

Indice

y Amics21