La Cara Lletja Del Delta Del Llobregat, No.6


BUTLLETÍ INFORMATIU DEL DELTA DEL LLOBREGAT

Informació actualitzada a 29 de gener de 2002.

Aquest butlletí pretén ser un vehicle d'informació sobre l'actualitat de les amenaces que pateix el Delta del Llobregat, confeccionat amb les informacions pròpies així com de la subministrada per part de les persones que tenen interès en la conservació d'aquest indret. Us agraïm moltísim les informacions que ens esteu facilitant en aquests dies tan moguts.

 
 
Aeroport
 
 El passat dia 18 de gener va aparèixer publicada al BOE l'esperada ( per alguns) Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) de l'ampliació de l'Aeroport del Prat. Érem conscients de que no seria bona pels interessos conservacionis-tes ni molt menys, però es de lluny una de les pitjors que s'han fet últimament a l'àmbit del Delta del Llobregat. Aquesta declaració inclou quasi textualment totes les mesures compensatòries i correctores que proposava l'Estudi d'Impacte Ambiental i no inclou ni una de nova. Aquests son només alguns dels seus trets més característics:
    -A l'hora de l'anàlisi d'alternatives, només s'ha tingut en compte la de l'ubicació de la tercera pista, però en cap moment d'altres que es proposaven a les al·legacions com el canvi d'ubicació de la nova terminal per a la preservació del Pas de les vaques, o bé la modificació d'accessos per tal de no afectar a can Sabadell .
   - Malgrat que a l'estudi d'Impacte es va presentar un suposat Estudi d'Impacte Acumulat, encara que amb greus mancances, a la DIA ni s'esmenta en cap moment, per tant ha quedat en paper mullat.
   - La DIA estableix la creació d'un corredor biològic entre el Remolar i Reguerons a través de Can Sabadell, però ningú sembla tenir en compte que AENA va presentar fa uns mesos un projecte d'accés al sector de Can Radar ( veure "la cara lletja nº 1 i 3 ") que precisament travessa aquest suposat corredor biològic.
- En molts casos no es senyala la temporalitat de les mesures compensatòries, es a dir, no diuen si s'han de fer abans o paral·lelament a les a obres d'ampliació la qual cosa generarà amb el temps nombrosos conflictes d'interpretació.
- Es curiós observar que el Ministeri de Medi Ambient sol·licita a la Direcció General d'Aviació Civil un escrit en el que es certifiqui que s'han incorporat als projectes constructius las prescripcions de la DIA, però resulta que en molts casos aquestes obres han sortit a licitació i ja estan pendents d'adjudicar. Fins i tot ja està a licitació el seguiment ambiental de les obres. Com es possible que es pugui treure a concurs un projecte sobre el qual en teoria no es coneix el seu contingut?.
- Es vulneren la Directiva Hàbitats i la directiva Aus. No s'ha aplicat correctament l'article 6 i el 6.4 de la Directiva hàbitats, ja que en el cas d'habitats i espècies prioritaries, es la Comissió Europea la que té l'última paraula sobre la seva afecció. La Directiva Aus s'incompleix en quant s'està ignorant la diversa jurisprudència europea sobre les zones IBA (sigles angleses de Àrea Important pels Ocells) en les que és d'aplicació directa l'article 4 de la directiva al no haver estat designades ZEPAs amb citeris orintològics sinó econòmics. Recordem que l'Estat Espanyol te obert un dictamen motivat pas previ a portar-lo al tribunal de Luxemburg precisament per aquesta qüestió.
- Com a últim apartat remarcable, és interessant llegir-se l'annex V sencer sobre tot si us agraden els còmics, doncs donen unes xifres d'ocells amb una perspectiva de 4-5 anys totalment desproporcionades. Per posar un exemple 10 parelles nidificants de fotxa banyuda (Fulica cristata) o 5 de Xarxet marbrenc (Marmorenetta angustirostris) a més de doblar el nombre d'ànecs. El que no diuen és si estaran en gàbies...
 
Port
 
   El passat dia 28 de gener DEPANA i SEO/BirdLife, vam tenir una reunió amb els responsables de l'ampliació del Port de Barcelona en la que els vam fer saber que estaven incomplint la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) ja que entre d'altres coses estaven treient sorra de la platja de la Podrida per fer la nova platja, extrem que la DIA no permet fer fins que no estigui enllestida la primera fase.
També els vam dir que l'accés que s'havia obert per sobre de la ZEPA de Ca l'Arana no era pel seu ús, sinó exclusivament per la construcció de la nova zona humida que anirà al costat del riu desviat i que la DIA remarca que per fer la nova platja només han de fer ús dels accessos actualment existents.
Els vam deixar clar que s'estava produint una descoordinació total amb les obres del desviament del riu i ens vam dir que ells no podien esperar a que comencessin les obres del desviament perquè tenien molta pressa. Darrera de tot això s'amaga el fet de que com que els han donat els diners dels fons de cohesió ( veure cara lletja nº 4 ) han de complir els terminis peti qui peti.
    També els vam retreure que volguessin començar a Cal Dalit a fer les obres d'adequació de zona de nidificació pel corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), treball que està contemplat dins de les mesures compensatòries del desviament del Llobregat i en les que ells no tenen res a fer ja que és competència de l'ACA. Per sort sembla que ara mateix gràcies a l'intervenció de l'ACA i l'Ajuntament del Prat, aquesta actuació ha sigut paralitzada.
    L'únic compromís que vam obtenir va ser el de que no actuarien sobre la maresma de la Podrida durant aquest any i que primer desenvoluparien les obres de la ZAL en altres indrets.
 
    Desprès de la reunió vam sortir amb la sensació de que faran més o menys el que vulguin sempre que se'ls deixi, així que des de SEO/BirdLife, adreçarem una carta a la Dirección General de Calidad Ambiental per que no permetin que el Port campi pel seu compte.

Riu
 El passat divendres, 25 de gener va aparèixer al BOE (Butlletí oficial de l'Estat), l'anunci de licitació de la Dirección General de Obras Hidráulicas y Calidad de las Aguas por la que se anuncia concurs de consultoría i assistència per el seguiment, vigilància i control ambiental de les obres del desviament.
    O sigui que, mentre que el Ministeri encara està licitant treballs relatius al desviament, el Port ha començat a portar a terme les mesures compensatòries del riu sense que existeixi ni la vigilància ambiental.
    Sembla ser que aquest mes de febrer podrien començar les obres de l'eixamplament de la Bunyola i a partir de l'abril podrien començar amb el riu.
 
Abocaments al Llobregat
 
    A partir de l'abocament que es va produir el passat dia 15 de gener a Martorell, produït presumiblement per detergent i del que no s'ha dit quina empresa ha sigut, s'ha produït un " acolloniment" general entre les empreses de la zona i han començat a aplicar correctament els seus plans de depuració. Sabem d'empreses que estaven tenint una certa relaxació en els seus sistemes de depuració i que ara els apliquen " a rajatabla" el qual ens sembla molt bé. Llàstima que de aquí a dos mesos s'haurà oblidat tothom i tornaren a fer el mateix.
    Els que coneixem aquest riu sabem que aquest abocament, per desgràcia es un fet més o menys periòdic i que no hauria transcendit si no fos per l'abocament de Flix que va fer que durant uns dies tots els mitjans de comunicació estiguessin pendents del tema. Era molt divertit descobrir que l'ACA té un parc mòbil de veritat i tota la ribera del riu estava plena d'inspectors amb els seus 4x4 corrent esbravats, en molts casos sense saber molt bé que era el que buscaven. Ara que ja hem sabut que l'ACA té els mitjans humans i materials, només falta que els posin a treballar sobre el terreny, el riu ho agrairà.


 
Informació compilada per:
Jordi Ballesta

SEO/BirdLife Delta del Llobregat
jballest@cconline.es

Indice

y Amics21